mksuzana's FotoPage

By: MKSuzen Rahman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 12-Dec-2008 20:41 Email | Share | Bookmark
third time - HAJI 2008 (6Dec -11Dec' 2008) pt-1 of 5

 
 
 
 
 
LABAI KALLAH HUMMA LABAIK
LABAIKALA SYARIKALA KALA BAIK
INNAL HAMDA WALNI’MATA
LAKAWAL MULK
LA SYARIKALAK


(Hamba Mu datang menyahut panggilan Mu, Ya Allah hamba Mu datang menyahut panggilan Mu, Hamba Mu datang menyahut panggilan Mu, Tuhan yang tiada sekutu bagi Mu, Hamba Mu datang menyahut panggilan Mu, sesungguhnya segala pujian nikmat dan pemerintahan adalah kepunyaan Mu, tidak ada sekutu bagi Mu)

6/12/2008 (8 zulhiljjah) = jam 11.30 pagi bertolak ke Mina menaiki bas di kediaman geng2 Ranhill. Kami seramai 37 org. Bas pusing ke masjid terapong utk pasang niat haji bagi geng2 Rahill geng BAJ (Bank aljazira) dah berniat di rumah memasing dan terus ke Mecca. Singgah solat zohor di masjid d higway Mecca. Setelah melalui 3 check point akhirnya kami selamat sampai di Mina di Khemah 5-5-5, bersempadan dgn Muzalifah jam 4ptg. Di khemah kami bergambung pulak dgn rakyat M’sia dr Riyad terutamanya geng2 misi di sepital riyad. Group ni juga bergabung dgn jemaah india (yg bekerja di Saudi) serta arab2 local….terdpt jugak jemaah dr india keralla di bawah Muassasah Al-Ameen. Oleh kerana kaum india paling ramai maka sumer tazkirah dlm bahasa tamil hu3…makanan pom sama hari2 mutton & chiken kari….sarapan pagi roti dgn kari dal….CABARAN & DUGAAN BERMULA….di khemah dgn gelagat kaum india yg xreti nak q masuk tandas, suka buat buang sampah luar tong sampah dlm toilet, kotor yg amat dgn pampers bersepah2..memasing dok bawa anak2 kecik…haru di buatnya….sabar jer ler….toilet 8 pintu utk kegunaan 200 jemaah…..nasib naik india keralla serta arab guna tandas lain…kalu x lagi haru....byk2 SABAR JER LER

7/12/2008 (9 zulhiljjah) jam 1 pagi bersedia ke Araffah. Jln dah mula jem so kena jln kaki ke parking bas dlm 1km....Allahamdulillah 2 jam dlm bas akhirnyer sampai di Araffah. Selamat sampai di khemah. Group nurse terlewat sampai …akhirnya terpaksa berjln kaki 6KM dr parking bas utk ke khemah. Berpayah dgn mengheret beg2 memasing…DUGAAN…di arafah activity memasing berdoa, berzikir dan solat berjemaah. Macam biasa ceramah agama dlm bahasa arab & tamil hehehe….DUGAAN LAGI….lunch tuk rakyat msia x de…hu3…..group india& arab sumer dah kekenyangan…macam kelakar pulak geng kami termiss soruu…maka kami telan ler apa2 yg ada..sekut kering …Ketua kami K.za pon bersemuka dgn pihak pengajur….last2 kami sumer makan kerak nasik jer sebab dah habis…dah lapar makan kerak pom sedappp….jam dah 3ptg kebulur kan main lagi…akhirnya nasi dah siap tapi jam dah 4.30ptg…x selera nak makan…..nasi arab pulak tu…..bersedia bergerak ke Muzdalifah






3rd time Haji....

Part 2 - http://mksuzana.fotopages.com/?entry=1754214
Part 3 - http://mksuzana.fotopages.com/?entry=1754221
Part 4 – http://mksuzana.fotopages.com/?entry=1754224
Part 5 - http://mksuzana.fotopages.com/?entry=1754227


1st HAJI '2005 - http://mksuzana.fotopages.com/?entry=1390694

2nd HAJI '2006 - http://mksuzana.fotopages.com/?entry=1361751


more pic: http://gs90.photobucket.com/groups/k264/CI50SOS5XY/


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net