mksuzana's FotoPage

By: MKSuzen Rahman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 8-Jan-2006 12:00 Email | Share | Bookmark
Holiday Egypt -Jan'06

West Bank
West Bank
Giza Pyramid
Bazaar Bankalili
Luxor..
Cruise Movenpick Cruise Ramses III
atas cruise
atas cruise
Karnak Temple
Karnak Temple
Karnak Temple
Edfu Temple
Karnak Temple
Karnak Temple
Temple of Hatshepsut
atas cruise
Temple of Hatshepsut
Temple of Hatshepsut
atas kapal layar di Aswan
Temple Phile Island
Mezium of Nambia
Mezium of Nambia
Mezium of Nambia
Citidel - Mesjid Mohamad Ali
Citidel - Mesjid Mohamad Ali
Giza Pyramid
Giza Pyramid
Giza Pyramid
Giza Pyramid
Sakkara Temple
Sakkara Temple
Sakkara Temple
Mezium, Cairo
Mezium, Cairo
Sonesta Hotel
Sonesta Hotel
Cairo International Aiport
view from plane
High Damm
Citidel - Mesjid Mohamad Ali
cruise, pool
Luxor Temple
Velly of The King
Kom Ombo Temple
group Ramses III
naik kereta kuda pusing bandar Luxor..
Visit Egypt (8 Jan 2006 – 16 Jan 2006) 9Day 8Nights
Mkarzun, Suzen @ Balqis
Stay at Sonesta Hotel Cairo, Egypt
Cruise Movenpick Cruise Ramses III
Travel Agent Egypt
Currentcy Exchange SR1.00 = 1.50 egypt pound
Cost Holiday SR14,000.00++ (3 beranak)










8 Jan /Day1, 1.30pm – sampai Cairo, terus ke hotel Sonesta hotel 5star hotel (ikut pakej 4star hotel jer tapi kawan rekemen kan dan di up-grade ke 5star rejeki) hari ni xde aktiviti. 3ptg kuar sewa teksi 100 pound pusing2 Cairo. Singah di pasar famouse Bankalili byk jual surveniour, tempat org buat lukisan dari pokok paparus. Ada demo tuk buat kertas ni. Mlm makan di restoran…mahal kan main lagi tax sampai 22%. Air mineral jugak mahal sampai 13pound lagi(SR 8rial). Air mineral boleh beli di luar dan bawa masuk ke dlm restoran.

9Jan /Day2 - jam 4pagi dah kena ready nak ke airport menuju ke Luxor, flight 45minit jer kalu keretapi 12jam. Jam 10 terus ke Cruise Movenpick Cruise Ramses III. Menginap dlm cruise 5hari 4mlm menyusul sungai nile ke Aswan. Jam 11pagi aktiviti bebas keluar jejln sekitar Luxor Town, ada mezium, Naik kuda pusing town. Singah di pasar harian meriah….buahan2 segar dah murah2. barang2 lain mahal kan main lagi. Kita pelancung ni kena ketuk habis2san…harga sampai 10x ganda…hampes betul org keturuna firaun ni….

Lepas lunch bergerak ke Karknak Temple (Hse of God –God of Ammon-Ra). Byk betul patung2 firaun sungguh menakjubkan. Ada setengah2 dah kena pancung semasa pemerintah Perancis dedulu…Kawasan ni luas betul ..penat giler Balqis buat hal x nak jln…jenuh pulak nak pikul 23kg..penat giler. Kat sini ada kaabah firaun. Ramai mat saleh dok tawaf 7keliling…kononyer2 doa akan di makbulkan..

5ptg ke Luxor Temple di panggil jugak South Harem of Ammon di bina oleh Amenophis III di ubahsuaikan oleh Thumosis III dah disiapkan oleh Ramses II terletak 10minit dari Karnak Temple. Temple ni yg ke 2 terbesar di antara seluruh temple firaun. Sungguh menarik dan menakjubkan hasil seni yg halus dan sekata. Setiap lukisan mempunyai maksud tersendiri. Mlm ni sungguh romamtik candle dinner 3beranak atas cruise…best…

8mlm sekali lagi ke Karnak Temple tengok Light and Sound..best sangat…macam theather dgn sport light and sound yg canggih..macam real jer…selama 2jam…balik cruise ada joget2 kat lounge tema spanis.meriah…

10Jan /Day3 – HARI NI HARI RAYA AIDILADHA…x sempat nak g solat raya. Jadual padat. Cruise bergerak ke West Bank di mana terlekat patung2 firaun. Terus ke Velly of The King. Kawasa ni terlalu besar kena naik tram. Di sini terletak mumi2 tuhan firaun. Sungguh dasyat bukit2 di korek dijadikan tempat simpan mumi2. trowong yg terlalu sempit dan panjang ke dlm. Siap ada bilik khas didlm torowng dah semua dinding di penuhi lakaran lukisan yg sungguh halus buatannyer. Di sini tempat firaun termuda 18thn yg mati Tutankhamen. Firaun yg pakai pure gold mask yg beras 11kg. Yg menjadi lambang firaun sampai sekarang….penat sungguh hari ni….balik cruise rehat and lunch

12thari kita ke Deir El-Bahri terletak di Temple of Hetshepsut (firaun perempuan yg menyamar lelaki) tempat ni pon menarik jugak…ditepi lereng bukit. Kita dan kompius dah dengar cerita dari tourist guide …semua pakat main angguk jer….gasak ler…terlalu byk history nyer…dah nama keturunan firaun….terus ke Velly of Queens. Balqis buat hal x nak jln terpaksa ler tungu dlm bas. Karzun jer yg pegi. Sini sama jugak dgn tempat lain byk sejarah2 firaun….on the way balik singah di tempat org egypt buat surveniuor patung2 firaun …ada demo sekali. Rupanyer bedak di buat dari pada batu2 granite ni….sungguh menakjubkan. Cruise bergerak ke Aswan dan parking kat sini. Sungguh menarik di mana ada org jual kain baju dlm perahu, main campak ke atas cruise sambil terjerit2 acara tawar menarik. Kalu berkenan terus ambik dah campakan duit ke dlm perahunyer…..memacam ragam org sini….sebenar ada byk cruise di sini ada berpuluh2 yg parking di sini sambil tunggu air sungai pasang sebelom terus berlayar ke Aswan…..melalui terusan Esna. Tanah disini sugguh subur. Diner mlm ni Egyptian food….sedap …ada kambing grill…..

Mlm ni ada joget Arabian night meriah….balqis hapi kan main lagi tumpang semangkok joget belly Arabic. Atas cruise ni ramai org spanis, kita jer 3 beranak jer org melayu, ada arab sikit and India tu pon dari Jeddah jugak. Bakis ada kawan budak India Chimai namanyer. Hapi ada geng.

11Jan /4day – sebelom sampai di Aswan kita singgah di Kom Ombo Temple…di sini tuhan firaun nama Horrus (tuhan solar). Tiang bangunan ni cantik dgn lukisanan yg sungguh menarik dan menakjubkan. Dah fening dgn cerita dari tourist guide…hemtam saja labu….Balik cruise dah letih . Balqis beremdan dlm pool..x tahan air sejuk giler…..cuaca sini below 10’c sejuk sgt…

12Jan /Day5 – Aswan (The Velly of the Nile) belayar naik perahu tanpa injin pusing sekitar sungai…seronok tengok pemandangan yg cantik2 serta kehidupan org2 tempatan. ….Menu dinner mlm Italian Food. Best… Lepas dinner keluar jln2 kat pasar Aswan …seronok shopping bebarang sini murah2…di sini barang silver cantik2 dah murah2 tapi kena pandai tawar menawar kalu x kena ketuk giler2……istimewa di sini kita rasa selamat keluar jln2 sebab terlalu ramai polis pelancung berjaga….jadi kita rasa selamat….

13Jan /Day6 – 8.00pagi naik kuda ke Edfu Temple yg pernah di duduki Cleoptera VII the last queen of Egypt. Kawasan ni pon luas gak. Penat. Singgah di Granite Quarries di mana buruh2 firaun ambik@potong batu2 besar tuk di jadikan temple. Batu2 sebesar treller yg tertinggal x sempat nak di angkut….masyallah x tahu cam mana dia org potong batu2 sebesar tu dizaman dedulu…Balqis xnak ikut terpaksa ler tunggu dlm bas…kasi papa dia jer yg pergi…dah jemu gamaknyer…terus balik cruise… lunch..

2.00ptg terus ke High Damm di dam yg menjana kuasa letrik kepada rakyat Egypt. Besar dan luas sangat dam ni view cantik sangat. Balqis tertido dlm bas.letih x hilang lagi. Terus menuju ke Temple Phile Island. Temple ni masa di temui berada di dlm laut. Sekarang dah dijadikan pulau. Cantik sangat tempat ni. Terus balik cruise tuk dinner mlm ni tema Western Food….sedap….

14Jan /Day 7 – Ke Mezium of Numbian terdpt byk barang peninggalan firaun dah jugak sejarah org2 Numbian. Aktiviti bebas. Jam 6ptg ke Airport balik ke Cairo. Jam 8mlm mlm rehat di Hotel Sonesta Hotel dan keluar cari jln2 carik makan. Balik hotel rehat

15Jan/ Day8 – 8.00pagi Menuju ke Citidel di mana Mesjid Mohamad Ali (Salahadin Al Ayubi) masjid ni cantik dan antik. Sumer ukiran di dinding and tangga di saluti pure gold plated. Makam Salahaddin ada dlm mesjid ni.

11pagi ke Giza melawat 3 buah pyramid dan terus ke Sakkra Temple (patung kepada firaun badan singa) berdekat dgn pyramid ni jugak. Kita terus ke Bazaar Bankalili tempat org jual perfume yg firaun gunakan untuk awet muda. Mahal jugak. Beli la satu buat kenangan. Singgah di Mezium di Cairo di sini terbanyak barang peninggalan firaun. Mumi pon ada byk disini. Dpt tengok mask pure gold yg di pakai oleh Tutankhamen. Balik hotel dah penat giler..tamat sudah acara lawatan kali ni….puas hati…Cuma x sempat nak ke Abu Simbel @ Alexzandaria…x cukup masak…lain kali gamaknyer...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net